Voor NIKKI

Wat betekent het als je ouders niet altijd goed voor je kunnen zorgen? Wanneer je soms tegen hen beschermd moet worden? In hoeverre raak je – al dan niet bewust – in een loyaliteitsconflict, omdat je ondanks alles toch onvoorwaardelijk van hen houdt?

Alle video's en blogs van en over Nikki en Karin staan nu op ons nieuwe platform, als ook onze nieuwe serie online workshops (Hang-in!) met Nikki en informatie over kwetsbare kinderen en jongeren. Benieuwd? Klik dan hier

Nikki (12) is een van de circa 577.500 kinderen in Nederland, die opgroeien in een gezin met een of twee ouders, die kampen met psychi(atri)sche- en/of verslavingsproblematiek.

De moeder van Nikki (46) heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis en worstelt om haar kinderen te geven ‘wat kids van “normale ouders” krijgen’: liefde, aandacht en een leuke jeugd. Maar dat valt haar zwaar. Karin heeft het vaak moeilijk met zichzelf, waardoor haar kinderen aandacht tekort komen. ‘Ik doe eigenlijk nauwelijks iets met hen en dat zou wel moeten.’

Doordat Nikki niet altijd zichzelf kan zijn moet zij navigeren tussen haar liefde en zorg voor haar ouder(s) en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Dit brengt haar soms in een loyaliteitsconflict, waarbij zij voor een dilemma wordt geplaatst: moet zij voor zichzelf of haar ouder(s) kiezen?


"Sinds ik aan deze film werk, hoor ik om mij heen steeds meer verhalen van mensen die in een dergelijk gezin zijn opgegroeid, maar niet wisten dat zij ook een KOPP/KVO-kind zijn. Ook kinderen van ouders met een burn-out, depressie of alcoholprobleem vallen onder KOPP/KVO en deskundigen vermoeden dat het aantal KOPP/KVO-kinderen groter is dan de getallen die bekend zijn. Vanuit schaamte, taboe en angst voor stigmatisering houden veel gezinnen hun problemen voor zich, met als gevolg dat hun kinderen geen hulp krijgen en grote kans maken zelf een ouder met een psychisch of verslavingsprobleem te worden. De documentaire NIKKI zal ingezet worden om KOPP/KVO-gezinnen te ondersteunen. Door middel van een educatiekit voor scholen willen we bewerkstelligen dat leraren deze kinderen straks herkennen en kunnen helpen. En via een training kunnen we nog extra hulp bieden aan deze kwetsbare gezinnen."

Door Monique Nolte: documentairemaakster, bekend van o.a. de bekroonde documentaire Het beste voor Kees.

NIKKI vertelt het verhaal van één van die tenminste 577.000 Nederlandse kinderen van ouders met een psychiatrisch of verslavingsprobleem. Door uw steun maakt u niet alleen mogelijk dat deze documentaire deze problematiek in Nederland op de kaart zet, maar u helpt ook mee aan de totstandkoming van een educatiekit voor het onderwijs. Hiermee kunnen leerkrachten leren hoe zij deze kinderen (2 à 3 per klas!) kunnen herkennen en helpen om zo de 65% kans te verkleinen dat deze kinderen later een vergelijkbaar probleem ontwikkelen. Bovendien helpt u mee aan de totstandkoming van een training van 180 coaches die deze gezinnen kunnen ondersteunen en zo kunnen voorkomen dat situaties ontsporen. Met uw hulp kunnen we écht het verschil kunnen maken.

Doet u mee? Hartelijk dank alvast!

Kijk hier voor de DocStory over Nikki
 
Lees meer Lees minder
van totaal € 290.000 (34%)
Bekijk alle

Start zelf een actie of doe mee met je team, je collega’s, je klas, je kookclub of bijvoorbeeld je popkoor. Kijk hieronder voor inspirerende acties van anderen.

Start actie
Bekijk alle

Al ruim 1000 donateurs!

14-05-2019 | 13:01  Met 1078 donateurs is er al €20.000 opgehaald voor NIKKI!
Lees meer
Bekijk alle
€ 15

Annemarie

16-09-2021 | 21:03 Belangrijk onderwerp!